klichéer i gaderne

I lang tid har jeg observeret det mærkværdige fænomen kaldet "hipster" brede sig over vores lille ydmyge Danmark. Jeg har svært ved at finde ud af, hvad jeg synes om det. Idéen? Super fed! Individualitet, at ville undgå det mainstreame. Udførelsen af idéen? En forfærdelig katastrofe. Et sted på vejen tog den idé et forkert højresving, og det kan ses. Hvornår blev overskæg, trekanter og rum-billeder et symbol på sofistikation og unikhed? Kære hipsters, I bliver ikke individuelle og specielle af at skifte jeres blandede gaderobe ud med naturfarvede uld-cardicans og skinny jeans. I er ikke kloge fordi I bærer rundt på bøger, som I ikke engang har forstået og i nogle tilfælde slet ikke åbnet. 

Jeg har intet imod at indrømme, at jeg gør mange af de samme ting som hipsters. Tager polaroidfotos bruger falske briller, spiller ukulele. Jeg gør det ikke fordi det er en ny og smart dille. Jeg gør det, fordi det er en dille, jeg kan lide. Og på ingen måde forbinder jeg de ting med at være speciel eller gør dem for at frembringe et bestemt image. 

Ny lyder det sikkert, som om jeg hader hipsters af et godt hjerte - det gør jeg ikke. Jeg ville bare inderligt ønske, at folk der stræber efter at være anderledes rent faktisk gik ud i verden og var anderledes i stedet for at kopiere den første person med falske briller og loafers, der kommer forbi. Jeg ville ønske, at de rent faktisk læste de bøger, de citerer på deres Tumblr-blogs. Jeg ville ønske, at de ikke svinede udtrykket "individualitet" så meget til - at de ikke gjorde det til sådan en kliché. For er det ikke det, de er? Omvandrende klicéer? Imod alt mainstream og samtidig selv et kæmpe og stadig voksende mainstream fænomen. 

Min konklusion er, at hipsters er så stor gruppe af mennesker, der gør alt for ikke at være mainstream, at de alligevel er mainstream. De gør, hvad folk forventer, at de gør for at få lov til at passe i kassen med mærkatet "hipster" og for at opretholde ordet "hipster"s image. De er det samme, som de var før - får i en flok.

28 kommentarer:

 1. Jeg er fuldstændig enig i det, du skriver. Jeg har selv diskuteret det med mine venner. Hele teksten er i øvrigt rigtig godt formuleret. :)

  SvarSlet
 2. Jeg kan vældigt godt lide dine spekulationer. Det er blevet mainstream ikke at være mainstream. Men jeg mener nu slet ikke, at man skal stræbe efter at være anderledes og gå ud i verden og være anderledes, blot for at være det. Jeg mener, man skal være sig selv.

  "All I can do is be me. Whoever that is." som Bob Dylan sagde. Så må man finde sig selv og ikke en anderledeshed.

  SvarSlet
 3. Synes det er pudsigt at jeg for ikke ret lang tid siden så din youtube eller sådan noget hed "HipsterSonja"

  SvarSlet
  Svar
  1. Min Youtube-konto hedder "SonjaLovdal".. (?)

   Slet
  2. Så er det da fordi, at du har slettet HipsterSonja. :-)

   Slet
  3. Jeg havde en konto kaldet HipsterSonja, men det er ret lang tid siden efterhånden. Jeg vil helst gerne glemme de 10 minutter, åh!

   Slet
 4. Nogle gange kan det være overvældende, at der er en person derude i den store hvide verden - eller i dette tilfælde, i vores alles elskede blogland - der formår at udtrykke sig så utroligt, som dig, Sonja. Der er noget over dine ord.. de får mig lyst at ønske at dette indlæg var flere meter lang, og fyldt med alle dine finurligheder og personlige in-puts, som kun et indlæg fra 'eventyrlysten' kan være.
  Du har så meget ret. I alt hvad du skriver. Jeg går ikke i det tøj jeg gør, for at være direkt anderledes. Dog må jeg indrømme, at det aldrig kunne falde mig ind at købe en adidas jakke, eller gå med et eller andet specielt mærkevare tøj, bare fordi at andre gør det - og lige i dette tilfælde med den kære adidas jakke, den kunne jeg helt klart heller ikke finde ud af beklæde min krop med.
  Jeg har fundet min egen stil, og så er noget af det mest irriterende som andre kan sige til mig er noget i retning af 'Nå, du har vist lige stjålet den stil fra (indsæt navn her, muligvis fra lookbook, da jeg elsker det sted)' eller 'Haha, der er vist en der prøver at være hipster, hva?'
  For det gør jeg jo ikke.. Jeg er mig. For første gang i mit liv, har jeg endelig fundet mig selv, og så bare fordi at jeg kan lide de samme ting som de såkaldte 'hipsters' eller bare fordi at min stil minder om en eller andens, betyder det jo ikke at den er kopieret derfra. Eller ligefrem stjålet. Når en person har fundet sig selv, har fundet en måde at udtrykke sig selv, gennem sit tøj, er det i min tro at man skal lade den person blive sig selv. Være sig selv.
  For du vil aldrig finde et større menneske end dig selv..

  SvarSlet
  Svar
  1. Det akavede øjeblik, hvor du har fundet ud af at, du nok muligvis næsten har skrevet lige så meget, som det blog-post som du har kommenteret.
   Oh sweet mother of God.

   Slet
  2. Det er den fineste (og længste) kommentar, jeg nogensinde har fået! Hvor er - du ønsker ikke at møde mig, haha!det bare rart, at folk kan relatere til mine indlæg! Jeg ville ønske, at jeg var så velformuleret, når jeg snakker, men desværre blurter jeg bare en masse vrøvl ud, hahahaha!

   Slet
 5. Der er ikke nogle af os der er så skide anderledes. Vi diskuteret 'identitet' i samfundsfag. en rød t-shirt, en gul t-shirt, and sort t-shirt... De er alle sammen t-shirts(Wow, klogt skrevet Amalie-Maria, aHAHAHA) Det kan godt være at vi selv går og tror at vi er så pisse unikke og skiller os totalt meget ud... Men for guds skyld må vi da ikke lade vores beklædning afgøre hvorvidt vi er specielle... Tøj er noget man har - Og også noget man har brug for (primært til at holde varmen og ikke være nudist-agtige) Og så er der nogle der har fundet ud af, at de kunne skabe et behov hos folk... Et behov for at følge moden og være med på de nyeste trends... I stedet for at se ned på dem der gør det eller sætte dem i små båse (Hvilket de selv klarer fint) Må vi leve med det og i værste fald grine af det... grine af os selv

  (omg... det var lige fra hjertet det der, så hvis det er lidt uforståeligt vil jeg forsikre dig om, at det lød pisse godt inde i mit hovede)

  SvarSlet
  Svar
  1. Præcis! Og alle mennesker, der går ud i verden og siger "nu er jeg hipster, fordi jeg samler på plader og går i skinny jeans" får dem, der rent faktisk nyder at lytte til plader og går i skinny jeans til at virke som nogle ignorante wannabes, der bare gør det, fordi det er en ny dille. Det er jo groteskt.

   (og det lød forresten også pisse godt udenfor dit hovede!)

   Slet
  2. Haha, det jeg glad for. Men vi må vel bare ryste lidt på hovedet af det :-) Man kan jo ikke sige helle for, når det gælder stil og sådan noget.

   kram

   Slet
 6. Er nødt til at kommentere det her. for det er pisse godt skrevet Sonja!
  ved faktisk ikke hvad jeg skal skrive, andet end at jeg godt kan følge dig, og det er sådan set pisse spændende at læse alle disse kommentarer. thumbs up!

  SvarSlet
 7. Wow, hvor er det godt skrevet Sonja, du kan bare det der!!
  Indlægget fik mig virkelig til at tænke over tingene, og det jeg er kommet frem til er at jeg ikke kan være mere enig..

  skaevvinkel.blogspot.com

  SvarSlet
 8. Hvordan ved du, at disse "hipsters" ikke har læst bøgerne, bruger brillerne fordi det er dem en nødvendighed, spiller ukulele, tamburin, triangel, whatever, fordi de kan lide det ligesåvel som du kan?

  Du får dels pillet ved en masse fordomme her - hvilket på ingen måde passer ind i din ellers spændende vinkel. Du har uden tvivl en interessant mening om "hipster", men du bider dig selv i halen når du siger, at du ville ønske, at "de" ikke svinede udtrykket individualitet til - du sviner "dem" lige så meget til (sviner er så voldsomt et ord) her. Den overdrevne brug af "" er for at illustrere hvordan du får dannet et "os-mod-dem"-billede, og lige netop det skal man passe på med.

  Hvordan er man anderledes? Der er en enorm forskel på hvordan du bruger en trend, og dét er hvad stil og holdninger handler om. Hvordan de kommer til udtryk.

  Well, det er noget rod det her,men det er lige så meget for at give stof til eftertanke for alle parter - og give dig noget konstruktivt feedback. Generelt synes jeg du formulerer dig fængende og har nogle tankevækkende holdninger, som helt klart giver stof til eftertanke. :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Når jeg skriver, at de ikke har læst bøgerne og gør en masse andre ting, fordi det er det, alle andre omkring dem gør, snakker jeg kun om de folk, der gør det. Jeg er godt klar over, at der er rigtig mange mennesker, der rent faktisk læser bøgerne og nyder dem, og det er deres side, jeg er på i denne omgang. Det er så evigt irriterende at blive placeret i kassen "hipster", fordi man nyder de ting, som hipsters gør blot for at følge mængden.

   For mig er at være anderledes (eller at være sig selv, hvilket jeg egentlig synes er bedre), når man gør de ting man vil, fordi det er det, man vil. Om det så er det samme som alle andre eller det modsatte af alle andre. Så længe det er noget, man gør for sin egen skyld og ikke bare fordi man agter at følge mængden.

   Som jeg skrev i indlægget, hader jeg ikke hipsters eller folk, der går i skinny-jeans. Overhovedet ikke! Og jeg er slet ikke "imod" dem på nogen måde. Jeg undrer mig såmænd bare over, hvorfor de gør de ting, de gør. Det giver ingen mening for mig.

   Jeg er virkelig glad for kritikken, det er altid fedt med lidt debat og at læse andre folks tanker om emnerne, der fylder i mit hovede! Tak! :-)

   Slet
  2. Det er bare så svært at vælge side og parti i sådan en sammenhæng, og det er uendeligt svært at se på folk hvorvidt folk læser bøgerne af lyst, spiller instrumenterne af lyst og går med tøjet af lyst.

   Idag er det ikke nemt at gøre noget som helst, uden at blive kategoriseret som hipster, hippe, hiphopper, poptøs, mm. Ofte er det kun noget som folk dømmer ud fra førstehåndsindtryk, så det kan diskuteres hvor holdbart det er i længden.

   Jeg tror og håber, at langt de fleste trods alt læser, spiller og gør som de gør fordi de har lyst - for deres egen skyld. Det er altid godt at undre sig, men jeg tror også man er nød til at se ind ad. Vi har alle lyst til at udsende et signal - og ikke mindst være en del af "noget". Man kommer meget nemt til at skære alle folk over en kam.

   Verden er slet ikke så firkantet - selv om det ind i mellem ville være lettere. :-)

   Slet
 9. Godt skrevet. Mennesker er flokdyr. Vi gør, hvad vi ser - specielt i fjernsynet. Desværre. Vi burde åbne de forbistrede blåbrune øjne og se indad - hvem er vi? Vi er hun? Hvem er han? Hvem er jeg?

  SvarSlet
 10. Wow. Din blog er virkelig fangende. Er nu fast læser :)

  http://nicolesdefinitionoflife.blogspot.dk/

  SvarSlet
 11. "I love mainstream, because it's to mainstream to hate mainstream" hæhæ
  Ej, er 100% enig! De går så meget op i at være andeledes, at de ender med at være ens.

  /sofiebruushansen.blogspot.dk

  SvarSlet
 12. Det sjove her er så, at jeg rent faktisk ikke kender så mange der bliver kaldt "hipster". Nogen gange kan man også undre sig over hvad det i virkeligheden betyder? Er det bare en anden modedille, eller er det et begreb for folk der "skiller sig ud". Jeg prøver personligt ikke at skille mig ud eller noget, jeg går i tøj der er behageligt og efter min smag, og ja! Selvfølgelig har jeg da dannet "min stil" ud fra alt muligt jeg har set og hørt. Vi tager små bidder af en større helhed og sætter dem på en ny plads i vores egen lille verden.
  Jeg forstår ikke hvorfor man skulle gå op i at være "anderledes" mere end bare at være sig selv, prøve ting man vil prøve, sige ting man vil sige, få venner på grund af den man er, og ikke den man prøver at være.
  Jeg synes selv det er sjovt at lege med tanken om hvornår man er anderledes. Er man det, når man er i et selskab, hvor man ved noget andet end de andre, laver noget andet, ikke går op i de samme ting som dem eller ikke lytter til samme musik som dem?
  Vi er jo bare mennesker.

  SvarSlet
 13. Du forvirre mig lidt. Synes du gjorde stor brug af overskæg, trekanter og rum-billeder på gSm og "tidligere" blog. Synes du gav meget udtryk for at du elskede det her "hipster"-halløj, så nu jeg slet ikke med at din konklusion af hipsers ender med "får i flok". Selvfølgelig kan man ændre meningen og synes punkt, og blive klogere på visse punkter, men jeg er stadig forvirret. Har altid opfattet dig som Sonja der gerne ville være/var hipster.
  Og hvordan kan du vide at de aldrig har læst de bøger? Er det noget "de" selv har fortalt?
  Og hvordan kan du vide om alle andre ikke også bare er med på dillen, fordi det er en dille de kan li', ligesom dig?
  Hvordan spotter du de mennesker, som åbenbart ikke læser de bøger de rander rundt med og som bare er med på dillen, men åbenbart ikke har hjertet 100% med?

  No hate, just confused.

  SvarSlet
 14. Rettelse: Havde ikke set det, at en anden allerede havde spurgt om det med børgerne. Synes dog alligevel ikke dit svar, gav mig svar. Hvordan VED du at de IKKE har læst dem???

  SvarSlet
 15. Dette er virkelig en spændende blog og især emnet i dette blog-indlæg. Det er nemlig sådan at jeg er blevet kaldet hipster, men der var ingen der kunne sætte ord på hvad det var. Alligevel blev de ved med at kalde folk det, du er nu den første der kunne forkare tydligthvad det var.

  SvarSlet
 16. Jeg har dog altid vidst jeg var hipster men vi har i danmark ikke brugt det ord før, men andre ord til at beskrive de samme mennesker. Nu er det så blevet mainstream at være ikke mainstream også er alle jo på en måde blevt mainstream.

  SvarSlet
 17. Prøv at flette ordet "spidsborger" ind i teksten, and you really got something. Tror jeg har fået en mindre filosofisk åbenbaring. Åh Kirkegaard - så lad mig da bare være æstetiker...

  SvarSlet
 18. Og det kunne absolut ikke siges bedre! Tænk engang, at du skrev det her for over et år side, og nu sidder jeg her i dag, lige præcis d.11/12/13 og læser det, og det passer lige så meget i dette lille øjeblik, og i morgen, og overmorgen, og foraltid (måske).

  SvarSlet