systemer og uddannelse

Helt siden tredje klasse, for mange år siden, har jeg mere eller mindre lidt af angst navngivet som "skolefobi" på en on/off basis. Efter mange år med en ustabil skolegang med mange huller, startede jeg på en fantastisk efterskole, hvor jeg på trods af de smukke mennesker var nødt til at droppe ud af 9. klasse i december måned.

Jeg står nu i den ubelejlige situation, at jeg ikke har min afgangseksamen for 9. klasse. Jeg må vente helt til december måned, hvor jeg kan tage en sygeeksamen i samarbejde med UngAalborg. Grunden til dette er noget, der forager mig dybt. Jeg (dvs. mine forældre og jeg) har i adskillige år forsøgt at få hjemme- eller eneundervisning til mig, og jeg er altid blevet lovet det, jeg skulle bare lige stille op til en masse ting først. Og det har jeg så gjort. Jeg har stillet op til tests ved psykologer og læger - og så er der samtalerne. Så forbandet mange samtaler, der ingen andre veje fører end længere ind i systemet, så de kan få endnu mere information ned på deres papirer. Det eneste, jeg nogensinde har bedt om er undervisning, og i rigtig mange år har jeg været nødt til at stille op til dit og dat. Og undervisningen fik jeg først lige inde midt i dette års eksamen. Og fordi at jeg er officiel elev i 9. klasse, kan skolen trygt sige, at de ikke har ansvar for min undervisning mere, så efter utallige år med tests og samtaler, får jeg et par timers undervisning, som jeg desværre først kan bruge i december.

Uden min afgangseksamen, kan jeg selvfølgelig ikke komme ind på gymnasiet. Ikke før næste sommer. I bund og grund er det en kædereaktion. Hvis skolen ikke havde trukket tiden ud i så mange år, havde jeg fået undervisning før og var derfor i stand til at tage min eksamen i 9. klasse sammen med alle mine venner. Så ville jeg kunne komme på gymnasiet med alle mine venner og blive student med alle mine venner. Jeg er allerede et år ældre end den normale alder på min årgang, så teoretisk set vil jeg være 2 år ældre end de fleste af folkene, jeg kommer til at gå på gymnasiet med. Samtidig kommer jeg til at se mine venner blive studenter et år før mig.

Min skæbne hviler lige nu i hænderne på en meget dygtig og sød UU-vejleder, der er fantastisk til at hjælpe mig, og jeg føler, at hun ville hoppe på tungen for mig, hvis det var nødvendigt. Hun er, udover mine forældre, den eneste person, der oprigtigt har hjulpet mig gennem alle de år. Jeg føler mig godt og grundigt røvrendt af systemet, og jeg synes ikke, at jeg bare skal sidde hjemme og tænke "åh, det er også ærgerligt". Jeg vil have, at folk ved, hvor tit dette sker. For det sker hele tiden - jeg har mødt mange folk, der er gået igennem det samme, og det kan ikke passe, at "systemet" ikke kan fungere.

Apologies to my english readers, but I'm not going to translate this. It's basically just me complaining and telling about my past and problems with the shcool-systems in Denmark.

20 kommentarer:

 1. det er jo - simpelt sagt - alt for dårligt.

  SvarSlet
 2. det er jeg fandme ked af at høre - held og lykke søde Sonja!

  SvarSlet
 3. Hej Sonja!
  Det er virkelig godt skrevet, du kan bare det der! Jeg forstår dig virkelig godt, det er al for dårligt.

  Hvordan har du fået lavet de to ">>" i bunden, i stedet for at der står "ældre indlæg"?
  Det ville varme, hvis du ville svare over en kommentar på min blog, så er jeg sikker på at se det!

  På forhånd tak!
  - www.sophiereimers.blogsopt.dk

  SvarSlet
 4. Årha, hold kæft, hvor har jeg også været sur på vores skolesystem. Nu er det sådan, at jeg for noget tid siden rykkede en klasse op (hvor vi også først ønskede hjemmeundervisning, men det var for bøvlet). Står så i den situation, at jeg som 14-årig, der er færdig med 9., egentlig ikke rigtig kan komme videre. Det er jeg for ung til. Derfor er min eneste mulighed gymnasiet (kunne også tage 10. eller efterskole, men det har ingen interesse), som jeg egentlig gerne ville vente med. Det er pissetræls. Kan ikke engang få et buskort, når jeg nu skal på gymnasiet, for der skal man bruge NemID, og det kan jeg ikke få før jeg er 15. Kompetencer mangler jeg ikke, men de kan åbenbart ikke bruges pga. min alder. Håbløst.

  SvarSlet
 5. Jeg har ikke andet at sige end;
  Hold kæft, hvor forklarer du alle mine følelser så godt!
  Al respekt til dig. Og jeg håber at al dit bøvl med det danske skolesystem,
  bliver bedre.
  Kærlighed fra en lille pige, i en meget lille by.

  SvarSlet
 6. cool blog, i'm loving the photography

  SvarSlet
 7. Tillykke, jeg har nomineret dig til Liebster Blog Award 2012!
  Læs mere om det her: http://ann-katrinestanker.blogspot.dk/2012/08/liebster-blog-award-2012.html

  SvarSlet
 8. Hej :-) Jeg har nomineret dig til Liebster Blog Awards. For at være med er der nogle regler, du kan læse om her: http://www.monica-lbs-blog.blogspot.dk/

  SvarSlet
 9. Denne kommentar er fjernet af forfatteren.

  SvarSlet
 10. Jeg har nomineret dig til en blog-award. Tjek det på min blog: www.sophiereimers.bogspot.dk :-)

  SvarSlet
 11. Kære Ann-Katrine, Monica, Ursula og Sophie Reimers. Det er rigtig sødt af jer at give mig en blog-award, men jeg har altså ikke tænkt mig at svare på dem - jeg får alt for mange af dem dagligt, og det er i bund og grund bare et dårligt promoveringskædebrev.

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er fint du ikke vil svare på dem, men at kalde det et 'dårligt' kædebrev, syntes jeg er så meget sagt.
   Det er super hyggeligt (efter min mening) at sidde og udfylde. Desuden blev jeg rigtig glad, da jeg blev nomineret :-)

   Slet
  2. Det er fint. Jeg forstår dig. Da jeg fik min tredje nominering var det ikke lige så sjovt som første gang. Jeg blev faktisk lidt underlig til mode. Det er jo også dit valg. Forsat god dag.

   Slet
 12. Kære Sonja - jeg eeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeelsker din blog. <3
  Kram Laura.

  SvarSlet
 13. Du tager altså virkelig fede billeder! Hvis du kunne få lyst, er jeg en del af en fotoblog der hedder 'Syv piger - syv billeder' hvor vi hver især, tager et billede hver dag. Her for nogle uger siden begyndte vi med konceptet, et emne hver måned. Lige nu søger vi to nye piger :-) Tag et kig forbi, hvis du har lyst!

  http://syvpiger-syvbilleder.blogspot.dk/p/blog-page.html

  Knus Amalie

  SvarSlet
 14. Jeg kan godt huske, at du engang for lang tid siden fortalte om din skole-angst, som du kaldte det. Føler virkelig med dig og håber at du får en god gymnasietid, i det mindste.:-)

  Med hensyn til aldersforskel til trøst, så er den der for det første jo tit allerede, når nogen starter direkte efter 9., og er 15 i 1.g, nogen går på efterskole og er 17, og nogen startede tidligt og sent i folkeskolen. Jeg forstår godt følelsen, for jeg er selv kun overgået af en i min klasse i alder, og nogen af mine veninder er næsten 2 år yngre end mig. For det andet er det jo efterhånden mere jævnet ud når man bliver ældre, og betyder ikke nær så meget, og egentlig har det jo aldrig betydet så meget, man har bare følt det. Sådan føler jeg det i hvert fald.

  Jeg ved ikke, om du er startet på gymnasiet nu, når det her indlæg jo er gammelt, men lige meget hvor langt du er nået så held og lykke med det:-)

  Knus
  http://leaemilieh.blogspot.dk/
  http://carolineandlea.blogspot.dk/

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Lea. Tusind tusind tak for den søde kommentar! Jeg har jo været på efterskole, og dér lærte jeg meget om, hvor lidt aldersforskel betyder. Vi var fra 14 til 18 år, og det betød ingenting. Jeg tog min 9. klasses eksamen i december og januar, og det gik heldigvis bedre end forventet! Jeg skal ikke på gymnasiet, fordi jeg forhåbentlig skal starte på fotografuddannelsen allerede til januar!

   Tusind tak. <3

   Slet
  2. Det lyder super fedt! Er den ikke svær at komme ind på?
   Og selv tak!:-)

   Slet
  3. Jo, meget! Men jeg håber på at komme ind i første forsøg. Ellers må jeg bare blive ved med at søge ind. :-)

   Slet
  4. Okay:-) jeg tror sagtens du kan ;-)

   Slet